Φιλολογικά

Φιλολογικά

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ν.Ε.Γ. Γ΄ Γυμνασίου - Ενότητα 1η - Επαναληπτικό διαγώνισμα



ΚΕΙΜΕΝΟ
Η Ελλάδα πουλιέται φθηνά

Η Ελλάδα είναι μια εκπληκτική χώρα. Έχει όλα όσα μια επιχείρηση ή ένας ταξιδιώτης αναψυχής θα επιθυμούσε. Διαθέτει εξαιρετική κουζίνα, υπέροχα ξενοδοχεία και θέρετρα, κότερα, βίλες, παραλίες, άμμο, γαλάζια θάλασσα. Τα πάντα. Το πρόβλημα είναι ότι πουλιέται φθηνά.
Η στροφή στην πολυτέλεια, όπως η έννοια ορίζεται από τις νέες τάσεις, απομακρύνεται από τη φαντασμαγορία και προϋποθέτει τον σεβασμό και την αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διατήρηση της αυθεντικότητας του προορισμού, σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των υπηρεσιών στη φιλοξενία. Η Ελλάδα έχει όλη την πολιτιστική κληρονομιά, τη γαστρονομία και τη φύση, για να τοποθετηθεί ως πολυτελής προορισμός στη διεθνή αγορά. Αυτός είναι ο νέος τρόπος κατανάλωσης της πολυτέλειας. Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο ο καλύτερος τρόπος είναι να επικεντρωθεί σε αυτά που θα κάνουν τον προορισμό να ξεχωρίσει στο διεθνές περιβάλλον, στο τρίπτυχο αυθεντικότητα - φύση - πολιτισμός, σε συνδυασμό με τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η Ελλάδα πρέπει να προωθηθεί ενιαία, όχι μόνο σε επίπεδο ξενοδοχείων.
Όταν η Ελλάδα αντιληφθεί ότι ένας ταξιδιώτης της πολυτέλειας συνεισφέρει περισσότερο από δέκα τουρίστες με σακίδια (backpackers), τότε η χώρα θα εξελιχθεί. Αν η Ελλάδα δεν στοχεύσει στην υψηλή κατηγορία της αγοράς, θα παραμείνει για πάντα ένας «φτωχός συγγενής» στην Ευρώπη σε σχέση με την Τουρκία και την Ιταλία και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Η Ελλάδα χρειάζεται να δείξει ότι προσπαθεί να προσελκύσει όλα τα είδη του τουρισμού - στο πλαίσιο των οικονομικών ζητημάτων του παρελθόντος -, αλλά το κυνήγι των αριθμών δεν είναι η απάντηση. Η ποιότητα είναι καλύτερη από την ποσότητα.
Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει διεθνώς αναγνωρισμένες εμπορικές μάρκες (brands) που διαθέτουν και τουριστικές κατοικίες, οι οποίες με τη σειρά τους φέρνουν υψηλό και ποιοτικό τουρισμό στη χώρα μας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ευρύτερη κοινωνία.
(Διασκευασμένο άρθρο από τον ημερήσιο Τύπο)



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ Α΄

1.   Πώς εννοείται στο άρθρο η φράση ότι η Ελλάδα «πουλιέται φθηνά» και ποια λύση προτείνεται για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού;
(2,5 μονάδες)

2.   «Όταν η Ελλάδα αντιληφθεί... πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως»:
α) Χωρίστε το απόσπασμα του κειμένου σε προτάσεις, γράφοντας δίπλα το είδος τους (κύριες ή δευτερεύουσες)
β) Εντοπίστε τις συνδετικές λέξεις και αναφέρετε το είδος τους και πώς συνδέουν τις προτάσεις (παρατακτικά ή υποτακτικά)
(2,5 μονάδες)

3.  φιλοξενία, περιβάλλον, κυνήγι: Με ποια σημασία χρησιμοποιούνται οι λέξεις στο κείμενο; Γράψτε μία πρόταση για κάθε λέξη, στην οποία θα αποκαλύπτεται μια άλλη σημασία της.
(2,5 μονάδες)

4.   α) αυθεντικότητας, στοχεύσει, διεθνώς: βρείτε ένα συνώνυμο για κάθε λέξη.
β) φθηνά, υψηλή, οφέλη: βρείτε ένα ααντώνυμο για κάθε λέξη.
(2,5 μονάδες)


ΕΝΟΤΗΤΑ Β΄

Τόσο το κλίμα και οι φυσικές ομορφιές της Ελλάδας όσο οι παραδόσεις και τα μνημεία της κάνουν ρεαλιστικό το όραμα της ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας, ωστόσο η χωρίς μέτρο και σύνεση τουριστική ανάπτυξη εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Υποθέτοντας ότι είστε μαθητές Γυμνασίου κάποιας τουριστικής περιοχής που αναπτύσσεται ταχύτατα, ετοιμάστε μια επιστολή 3-4 παραγράφων προς την υπουργό τουρισμού στην οποία θα εξηγείτε τις αρνητικές συνέπειες του κοινωνικού αυτού φαινομένου.
(10 μονάδες)




ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ Α΄

1.  Στο άρθρο υποστηρίζεται η άποψη ότι η Ελλάδα πουλιέται φθηνά και συστήνεται πώς θα αναπτυχθεί ο ελληνικός τουρισμός. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να προσελκύσει τους ξένους, ωστόσο αποτελεί ένα φθηνό προορισμό, με αποτέλεσμα να μην εξελίσσεται οικονομικά. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα ως τώρα δεν έχει στοχεύσει στην προσέλκυση «ταξιδιωτών της πολυτέλειας», χάρη στους οποίους θα συνέρρεε μεγαλύτερο συνάλλαγμα και θα διακινούνταν περισσότερο το χρήμα. Αντίθετα, ο τουρισμός θα αναπτυχθεί, αν η χώρα στραφεί στην «πολυτέλεια» και ενδιαφερθεί κυρίως για την ποιότητα των τουριστών και όχι για την ποσότητα. Πρέπει, δηλαδή, να γίνει ένας ακριβότερος προορισμός και να προσφέρει πιο πολυτελείς υπηρεσίες, δίνοντας κίνητρα σε διεθνείς τουριστικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα, πάντοτε με σεβασμό στην αυθεντικότητα, τη φύση και τον πολιτισμό.

2.   α) όταν η Ελλάδα αντιληφθεί: δευτερεύουσα πρόταση,  
ότι ένας ταξιδιώτης της πολυτέλειας συνεισφέρει περισσότερο από δέκα τουρίστες με σακίδια (backpackers): δευτερεύουσα πρόταση
τότε η χώρα θα εξελιχθεί: κύρια πρόταση
αν η Ελλάδα δεν στοχεύσει στην υψηλή κατηγορία της αγοράς: δευτερεύουσα πρόταση
θα παραμείνει για πάντα ένας «φτωχός συγγενής» στην Ευρώπη σε σχέση με την Τουρκία και την Ιταλία: κύρια πρόταση
και αυτό πρέπει: κύρια πρόταση
να αντιμετωπιστεί επειγόντως: δευτερεύουσα πρόταση

β) όταν: χρονικός σύνδεσμος, συνδέει υποτακτικά
ότι: ειδικός σύνδεσμος, συνδέει υποτακτικά
αν: υποθετικός σύνδεσμος: συνδέει υποτακτικά
και: συμπλεκτικός σύνδεσμος, συνδέει παρατακτικά
να: μόριο, συνδέει υποτακτικά

3.  φιλοξενία: η λέξη χρησιμοποιείται στο κείμενο με τη σημασία της υποδοχής των ξένων στη χώρα μας και της παροχής υπηρεσιών προς αυτούς.
Η λέξη με άλλη σημασία: Προσφέραμε την καλύτερη φιλοξενία στους συγγενείς μας που ήρθαν από το χωριό.

περιβάλλον: στο κείμενο χρησιμοποιείται με τη σημασία του οικονομικού περιβάλλοντος.
Η λέξη με άλλη σημασία: Το περιβάλλον στο ύπαιθρο είναι πλούσιο σε οξυγόνο και καθαρότερο από εκείνο της μεγαλούπολης.

κυνήγι: χρησιμοποιείται στο κείμενο με τη σημασία της επιδίωξης, της επίμονης αναζήτησης.
Η λέξη με άλλη σημασία: Το κυνήγι άγριων ζώων στην Πάρνηθα είναι απαγορευμένο.

4.   α) αυθεντικότητας: γνησιότητας
              στοχεύσει: αποσκοπήσει, αποβλέψει 
              διεθνώς: παγκοσμίως

        β) φθηνά: ακριβά
              υψηλή: χαμηλή, κατώτερη
              οφέλη: ζημιές


ΕΝΟΤΗΤΑ Β΄

Το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στην επικοινωνιακή περίσταση της τυπικής επιστολής.

Το ύφος πρέπει να είναι άμεσο, αλλά ευγενικό, να φανερώνει σεβασμό και εμπιστοσύνη. Τα ρηματικά πρόσωπα που θα χρησιμοποιηθούν είναι τα: α΄, γ΄ ενικό και α΄, β΄, γ΄ πληθυντικό.

Η προσφώνηση (Αξιότιμη κυρία υπουργέ) και η αποφώνηση (Με εκτίμηση) είναι απαραίτητες.

Πρόλογος: Αναφορά στην ιδιότητά μας – Αφορμή σύνταξης επιστολής – Σκοπός αποστολέα:
Ως μαθητές Γυμνασίου της Αμφίπολης σας γράφουμε αυτή την επιστολή με αφορμή την πρόσφατη ανακάλυψη του τύμβου στην περιοχή μας. Αναμφίβολα, το πολύ σπουδαίο αυτό μνημείο, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, πρόκειται να κάνει την Αμφίπολη γνωστή παγκοσμίως και να προσελκύσει πλήθος ταξιδιωτών. Ωστόσο, αν και είμαστε περήφανοι που ζούμε εδώ, προβληματιζόμαστε έντονα για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η ασύνετη τουριστική ανάπτυξη όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

Κύριο μέρος: Αρνητικές συνέπειες τουρισμού:

  • Βιασμός της φύσης με την κατασκευή τεράστιων τουριστικών εγκαταστάσεων – Ρύπανση του περιβάλλοντος.
  • Αύξηση του κόστους ζωής.
  • Αύξηση εισαγωγών ξένων προϊόντων, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των ξένων – Παραμερισμός των αντίστοιχων ελληνικών προϊόντων.
  • Εγκατάλειψη αγροτικής ασχολίας λόγω της στροφής στα τουριστικά επαγγέλμα 
  • Φαινόμενα κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης των τουριστών. 
  • Εμπορευματοποίηση αγαθών που ανήκουν σε όλους (ήλιος, θάλασσα, φυσικές ομορφιές, μνημεία κλπ.) – Καλλιέργεια της νοοτροπίας του εύκολου κέρδους. 
  • Πώληση ανεκτίμητης αξίας αντικειμένων στους ξένους – Αρχαιοκαπηλίας. 
  • Όξυνση ξενομανίας – Φθορά ηθών και εθίμων – Αλλοίωση της γλώσσας – Κίνδυνος απώλειας εθνικής ταυτότητας.

Επίλογος: Σεβαστή κυρία, είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει ήπιο κλίμα, όμορφα τοπία, αξιόλογη παράδοση, ιστορικά μνημεία, ενώ παράλληλα φημίζεται για την πατρογονική της φιλοξενία. Ασφαλώς, είναι ανάγκη να εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να αναπτυχθεί τουριστικά, επομένως και οικονομικά. Αλλά για την εκμετάλλευση αυτή πρέπει να θέσετε ορισμένες προϋποθέσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αποφάσεις σας θα ληφθούν με γνώμονα το σεβασμό προς το ελληνικό φυσικό τοπίο και την πολιτιστική μας κληρονομιά.   
  
©Πένη Αποστολοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου